onsdag 22 oktober 2008

The Fog of war

The fog of war är en dokumentär, mestadels i intervjuform med Robert McNamara, fd amerikansk försvarsminister under Kennedy och Lyndon B Johnson. Under ett fåtal veckor (innan han blev minister) var han också VD för Ford. McNamara blev genom sin intelligens och nytänkande en spindel i många nät av det som format amerikansk 1900-talshistoria. Han deltog tre år i andra världskriget och gick från att ha sin befälhavare Lemay som chef till att bli dennes överordnade när Lemay senare blev chef för hela det amerikanska flygvapnet. Mcnamara var utöver andra världs kriget en av männen bakom Fords boom, politisk rådgivare och försvarsminister under kalla kriget, Kubakrisen och Vietnamkriget. Ska man tro McNamara så var han en av männen som förhindrade ett tredje världskrig på 50-talet och en politiker mer till vänster när landet genomgick sin värsta kommunistskräck.
McNamara har helt klart ett och annat att berätta och trots enkla medel som en statisk uppställd kamera, korsad med gamla filmklipp och Philip Glass suggestiva musik - så funkar det alldeles utmärkt. McNamara skulle förmodligen kunna berätta väldigt mycket mer, då filmer slutar i ett lite märkligt töcken av.. rädsla? Han vill inte säga mer, han har sagt tillräckligt redan och det är bäst att vi slutar här.


The fog of war är en av de bättre dokumentärer jag sett. I nuläget kan bara komma på en som är bättre; Capturing the Friedmans från 2003 - faktiskt från samma år som The Fog of war. Båda filmerna var nominerade till Oscars för bästa dokumentär och The Fog of war drog längsta strået.

Inga kommentarer: