torsdag 11 juni 2009

Trivseltopp

Så har Aftonbladet publicerat den årliga trivsellistan. Var i Sverige trivs de boende bäst, respektive sämst? Detta har man då mätt utifrån jämställdhet, brottslighet, skilsmässor, självmord, nya företag, kvalitet på skola och vård, företagsklimat, arbetslöshet, utbildning, flyktingmottagande, skattesats, valdeltagande och socialbidrag.

Det känns som att de listorna alltid toppas av samma kommuner vare sig det gäller bäst skolor, högst inkomst i snitt, högst andel utbildade, levnadsstandard, trivsel. Det är välmående Danderyd, Vellinge, Täby, Lidingö, Lomma. Samma kommuner som toppar listorna brukar också ha den där gemensamma detaljen att de oftast är väldigt blå politiskt. Och i botten hamnar glesbygdskommuner, gärna långt västerut eller norrut - och oftast är det väldigt rött politiskt. Munkfors, Filipstad, Norberg, Överkalix, Haparanda. Jag vet inte vad problematiken grundar sig i och beroende på vem man frågar på den politiska skalan så lär man få svar därefter. De blå kommunerna slår sig för bröstet medan de röda lätt kan avfärda framgångskonceptet med ingen flyktingmottagning, bortrationaliserad allmännytta osv osv. En Sverigedemokrat skulle säga att "ju färre invandrare, desto bättre mår svensken". Jag vet inte.

Jag, som född och uppväxt i Södertälje är inte ett dugg förvånad över att Södertälje hamnar på 270:e plats av 290 kommuner. Nästan förvånad över att de inte hamnade ännu längre ner. Om sen misären beror på rött styre, våldsamt hög flyktingmottagning, tung kriminalitet, stökiga ungdomsgäng, underutvecklad skola, jätteminus i ekonomin och en ledning som stoppar huvudet i sanden och vänt de hederliga skattebetalarna ryggen vet jag inte.. men nog fan spelar allt det in. Därför lär åtminstone jag aldrig någonsin flytta hem igen.

Inga kommentarer: