fredag 20 februari 2009

Sex and the city - Stockholm

C jobbar som bekant som lärare. i veckan erbjöd hon sina elever en frivillig lektion. Man behöver inte gå på den - men den lär vara ett bra hjälpmedel inför kommande prov. Resultatet blev att INGEN kille dök upp (det var ju frivilligt?) medan nästan ALLA tjejer kom. Redan här i grundskolan grundmuras värderingarna som får effekt långt senare. Som kille är det töntigt att bry sig om skolan, man ska prioritera andra saker och att inte bry sig är coolt. Vem vill vara en nördig pluggis?

Samtidigt tittar man på hur det ser ut i Stockholm... Jag blir förvånad över hur många rätt snygga, välutbildade, duktiga och vettiga tjejer runt 30 som är singlar - bara i min bekantskapskrets. Och efter att man går ut på restaurang lite då och då och nu senast i onsdags så går ju mönstret igen ännu mer. Lokalen är proppfull med folk och majoriteten är kvinnor 25-40 år, kvinnor som kan betala för sig, som förmodligen har en bra utbildning i ryggen och ett bra jobb och vägrar kompromissa med ett hitta en man som inte når upp till deras krav. Och det glappet, mellan välutbildade kvinnor och män tycks bara öka. Kvinnor är mer ambitiösa i skolan, kvinnor söker sig oftare till eftergymnasiala studier och kvinnor tar oftare examen därifrån. Kvar i avfolkningsbygderna blir ofta de män som tyckte att skolan var skit och Stockholm är ju bara ett Fjollträsk - jag stannar på bygden och mekar med raggarbilar - medans deras kvinnor flyttar till Stockholm eller Göteborg, i jakt på utbildningen och det schyssta jobbet. Varför skulle man efter det återgå till att sänka sin levnadsstandard?

Det känns som att stan har ett stort underskott på män som kan nå upp till de här kvinnornas ideal. En oerhörd snedfördelning i kvinnliga vs manliga akademiker. Och det här kan ju bara innebära att kvinnorna blir en allt starkare maktfaktor och viktigare målgrupp att tillgodose i framtiden. Att kvinnor är singlar i Stockholm beror oftare på att det helt enkelt inte finns nån vettig partner.. Hellre singel än en karl vars enda intressen är tv-spel, öl och fotboll. Men ofta när en man i samma ålder är singel.. så förstår man rätt fort varför han är det. Det har oftare med det egna beteendet och värderingarna att göra.

Inga kommentarer: