fredag 9 oktober 2009

Om ondska och färgångest

Jag tror att jag efter alla mina år inom psyk ändå fått uppleva nåt unikt just nu. Genom alla år så har man träffat förmodligen tusentals psykpatienter och ibland har de kommit in folk i så dåligt skick att man nästan häpnat över galenskaperna och vad vissa är kapabla till. Det finns nog inget man inte sett, vid det här laget. Men ändå, trots allt, hur dålig man än varit, hur upp och ner hela världen är och hur snurrigt psyket blivit, så går det nästan alltid att nå alla människor - eftersom det ändå finns en grundinställning i alla människors karaktär, som man ändå bottnar och utgår ifrån. Nästan alla är eller blir i slutändan snälla trevliga resonabla människor. Även om det kan ta ett tag att nå den kärnan. Tills nu. Jag är beredd att gå så långt som att säga att vi i nuläget har en kärring - ja, hon är inget annat än en riktig jävla satkärring - att det genom alla år på psyket, är den första genuint riktigt elaka och otrevliga människa jag stött på. Helt vidrig, rakt igenom hemsk. Och så fruktansvärt oförskämt och beräknat elak. Vissa personer kan ändå för en ironisk typ vara lite rolig i sin elakhet men här finns det verkligen ingen charm bakom, bara ren och skär vilja att såra med de fulaste ord och skrikigaste röst som kan uppbringas. Hon är undantaget som bekräftar regeln, den där ynka promillen som gör att de innerst inne någorlunda snälla bara kan räknas till 99,99%. Jag antar att hon inte lär bli jultomte åt barnbarnen i år heller.

Obama får fredspriset efter nio månader på sin tjänst, mestadels utan att än så länge ha gjort något mer än lovat mycket. Känns som att det måste ha varit ett dåligt år på akademien, om konkurrensen varit så dålig att man ger priset till en "talker" och inte till en "doer". Ytterligare lite massmedialt fokus och 10 miljoner kronor till världens redan mäktigaste man är en rätt lam morot.

Och idag ska det kanske ske, måla väggarna i vardagsrummet. Om vi kan bestämma oss för en färg. Provmålat tre färger än så länge.. och ingen duger.

Inga kommentarer: