torsdag 4 december 2008

Slott

På ett sätt gillar jag idén med att den tyska staten beslutat att återuppbygga ett gammalt barockslott från 1400-talet, Berlins slott vid Unter den Linden, som sprängdes på 50-talet för att bereda plats åt det östtyska parlamentet; Palats der Republik. Att man dessutom ska bygga det så det blir helt autentiskt på utsidan och samtidigt helt 2000-talsmässigt på insidan är ju hur kul och knasigt som helst. Typiskt Berlin, djärvt i sitt arkitektoniska tänkande. Mer sånt, även om kritikerna både kan luta sig mot den enorma kostnaden för bygget och också den dåliga smaken i munnen av att återupprätta nåt som så mycket påminner om det preussiska herraväldet. Samma tankar har man i Dresden kring att återuppbygga det som en gång var Tysklands Florens med Frauenkirche och vackra palats som bombades till grus. Har också hört ett löst rykte om att man vid den stora nöjespark som ska byggas i Botkyrka / Hågelby har funderingar på att återuppbygga en replik av det gamla slottet Tre kronor, som brann ner 1697. Bakom projektet står familjen Lindgren, som i många år stått bakom Gröna lund. Tanken och fantasin far lätt iväg, tänk om... om man byggde Haga slott, såsom det var tänkt från början och inte den lilla fjutt det är idag, eller att återuppbygga Sparreska palatset, givetvis på annan plats. Palatset revs 1913, för att bereda plats åt NK-huset. Apropå rivningshysteri och Klara-kvarterens demolering så läste jag att Uppsala var snäppet värre med sin centrumskövling. Uppsala har idag färre andel 1800-talshus än Dresden, som då ändå näst intill jämnades med marken 1945.

Frågeställningen kring att återuppbygga slott och herresäten är förstås.. är det bra? Och framför allt, med tanke på att vi fortfarande har en kunglig familj i Sverige - varför byggs det inga fler slott? Och hur skulle ett modernt 2000-talsslott se ut idag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag kan berätta att det ligger ett modernt "slott" lite utanför Halmstad, nära Tylösand, byggt under 2000-talet av familjen som först tog Mackedonken till Sverige, tror jag. Det är hysteriskt stort och malplacerat bland sommarstugorna...

Mr Oakbitch sa...

Aha... ja, jag vet att inlägget har sina luckor. 1500-talsslottet i Warszawa är också återuppbyggt efter andra världskriget. Har dock inte hört talats om "slottet" nära Tylösand. Tack för tipset! :)