tisdag 30 december 2008

Årets bästa filmer; plats 3 och 2

3. Tropic thunder. En Vietnamenfilmens Tre amigos (fast skådisarna är fem..) Årets roligaste film och samtidigt som humorn ibland är låg så gör Robert Downey Jr ett porträtt som borde vara värdigt en Oscarsnominering för bästa biroll. Jag har åtminstone aldrig sett honom bättre. Tropic thunder kanske äntligen får slut på alla heroiserande Vietnam-filmer. Till och med Plutonen fick en besk eftersmak efter det här. Notera också Tom Cruise vulgära filmbolagsmogul, vit flintskallig tjockis med förklärlek för gangsta-rap.

2. Juno. För årets bästa manus (Diablo Cody), för årets genombrott (Elaine Paige), för det bästa manliga porträtt som gjorts på år och dar (Jason Bateman). Bra skådisar och skarp dialog (kanske rent utav lite för skarp för Paige, som ju trots allt ska spela en 16-åring). Men å andra sidan, har man sett Gilmore girls (där mamma servitrisen och hennes tonårsdotter har genomtänkta kulsprutedialoger värdiga retorikproffessorer eller Vita husets belästa argumentationsskiften mellan presidenten och hans medarbetare), så bleknar allt annat i jämförelse. Det är bra, det är genomtänkt och strålande utfört.

3 kommentarer:

Anonym sa...

men vaffan tommy... lorelei gilmore är väl knappast servitris?? nu bev du allt avslöjad att du inte sett den... bergis bara gått förbi tvn när det råkat vara på... *s*

Mr Oakbitch sa...

Servitris, värdshusägare, whatever.. Du ser bortom poängen.. :)

Anonym sa...

alltid. ;-)