lördag 17 december 2011

Uttryck och kändispåverkan

Man får se det positiva i att åka ut och försöka julshoppa i ösregnet, om man är paranoid. Inte ens självmordsbombare vill ge sig ut i det här vädret - eftersom det är för glest med folk ute. Julstämningen håller på att infinna sig men jag vill avsluta med några saker och uttryck jag verkligen hatar. jag vet att några bekanta där ute kommer att känna sig träffade men hey.. det är inte er jag ogillar, bara uttrycken. Ogillar starkt folk som i tid och otid helt plötsligt svänger sig med uttrycket "bra där". Nåt som ingen sa för ett år sen men nu plötsligt alla säger. Skyr folk som vill verka lite ondskefulla (med glimten i ögat) och skriver "muahahaha" eller folk som vill uttrycka sitt ätande (och att det är gott) med uttrycket "nomnomnom".

Nåt annat jag också hatar är den ultimata rockbandsklichéen där det alltid ska finnas minst en medlem i ett band som har en gammal militärhatt på sig, av östtysk-, sovjetisk-, nazistmodell. Att folk ärligt kan tycka att de är originella med detta, det övergår mitt förstånd. Hela det här anammandet av militärhistoria i musik- och biker-kretsar stör mig... Militärhattar, kamouflagebyxor eller järnkorset som symbol - använt i ickemilitära sammanhang. Det känns både som en klyscha och ett hån på en gång, eftersom de här individerna som begagnar sig av dessa attribut allt som oftast inte ens gjort lumpen, än mindre står för nån militär disciplin, organisation eller, som i järnkorsets fall, för hjältemod (i krig).

Måste också lägga in ett ord i debatten kring var dårfinken Benny Andersson håller på med. Inte nog med att han från början förletts av en arkitekt som är mot nya Slussen och helt och hållet fallit för dennes i många fall helt falska lobbyism men det han nu håller med stinker rätt illa. Kulturslussen som kändiseliten ställt sig bakom visar sig vid en djupare granskning vara ännu bredare av körfiler än den åttafiliga som Nya Slussen består av. Åtta filer låter ju väldigt mycket men betänk då att det i dagens Slussen, fördelat över hela broförbindelsen, finns TOLV filer. Det skulle alltså med en ombyggnad bli fyra filer färre! Benny är väldigt sur över att man nu i demokratisk anda vill bygga och återupprusta Slussen. Redan från början stank det illa, när kultureliten ger sig in i debatten och helt plötsligt utnyttjar sitt kändisskap för att tala om för folk hur fel det är med en rivning av Slussen. Som om de genom sitt kändisskap (inom ett helt annat gebit) direkt är mer insatta än vanligt folk. När så Slussen-planen antogs av en MAJORITET i stadsfullmäktige så blev Benny riktigt sur och kräver nu att man ska ta bort hans fotografi på Arlanda - för han vill inte att staden ska skylta med hans namn och renommé - staden som inte lyssnat på hans åsikt. Jag tror till och med att han gapat om att de politiker som röstat emot hans vilja är odemokratiska. Benny Andersson verkar visst tro att demokrati är att lyssna på hans (och andra hopplockade kändisars) åsikt och allt annat är fusk och fel. Visst får man ha och uttrycka sin åsikt men i slutändan.. din åsikt är inte viktigare än alla andra människors, bara för att du spelat piano i ett band på 70-talet. Och väldigt väldigt många vill att man river Slussen, en gång för alla - det har vi i demokratisk anda röstat fram våra partier för.

3 kommentarer:

Anonym sa...

letade inte du efter en sovjetisk militärhatt hela 90-talet? Muhahaha!
/Odis

antonia sa...

Klockrent analyserat...;)

Och Benny Andersson är bara rädd att hans utsikt blir förstörd. En riktig patriot. Vem vet kanske för Slussens skull kan hon dra ihop ABBA också...för folk som fastnat i 80-talet for ever.

Mr Oakbitch sa...

Odis > Bra där! Det var väl där på 90-talet man insåg vilken klyscha man höll på att bli... Och då var man inte ens musiker.