torsdag 29 december 2011

Årets bästa filmer; plats 10 till 7


10. Crazy stupid love. En romantisk komedi som lyckas med konststycket att framstå som både rolig, varm, seriös och med utrymme för karaktärsskådespeleri. Steve Carell har förmodligen aldrig varit bättre och manus, tajming, humor är i det närmaste perfekt balanserat.

9.  Bridesmaids. Som en kvinnlig motsvarighet till Baksmällan och alla andra komedier kring män som åker på svensexa och svinar runt. Kristen Wiig punkterar illusionen att bara män kan vara roliga ihop och att kvinnlig humor skulle vara för välpolerad - och framför allt: levererad av välpolerade kvinnor.

8. Catfish. Fantastisk och omskakande dokumentär som litar till just det som vi manusförfattare älskar mest. Kraften i en bra story. Det är ingen vacker eller välslimmad film, den är filmad av och med amatörer men ingenting av det kan förstöra det faktum att det finns en helt otrolig historia där ute att berätta. Ibland överträffar faktiskt verkligheten historien. 

7.  The town. Den enda actionfilmen på listan! Och Ben Affleck är med! Men ungefär en gång per år släpps det en sån där actionfilm som är så mycket mer genomarbetad än alla andra, en sån där The Departed-film som får alla andra actionfilmer att blekna i jämförelse. Snygg, spännande och välspelad. Och har man en vurm för Boston, så blir den inte mindre nu.

Inga kommentarer: