torsdag 29 december 2011

Årets bästa filmer: plats 6 till 4


6.  Tinker, tailor, soldier, spy. Tomas Alfredsson får sitt internationella genombrott med ett ytterst komplext manus och en story som man inte kan slumra till i någon minut - för då är man borta. Spionthrillern om mullvaden inne i det innersta av den engelska underrättelsetjänsten är så perfekt och stilren att den rent utav hade kunnat vara inspelad på 70-talet. Alla detaljer, det gråmurriga och halv/heltorra brittiska kynnet och den invecklade handlingen - och då har jag inte ens nämnt alla fantastiska skådisar. Gary Oldman är tillbaka i toppform, Colin Firth, Ciaran Hinds, Tom Hardy, John Hurt, Benedict Cumberbatch och vår egen svenske Daniel Dencik - alla är bra. Det är oerhört genuint men för att vara helt ärlig.. ingen direkt tonårsfilm.

5.  True grit. Inser tidigt att Oscarsnomineringarna blivit allt mer strömlinjeformade med min egen smak. Alla fem toppfilmer var nominerade till Bästa film 2011. Bröderna Coens senaste borde egentligen vara smått hopplös utifrån sina förutsättningar. En westernfilm som handlar om ett av filmhistoriens mest uttjatade ämnen: hämnd. Hur kul låter det? Men med Coens unika förmåga att mejsla ut intressanta karaktärer ur vardagsliga människor så är ingenting omöjligt. Bra skådisar - så bra att det är synd att Jeff Bridges fick sin Oscar för bästa manliga huvudroll redan året innan - för här är han minst lika bra som i Crazy heart. Matt Damon och Josh Brolin imponerar bredvid det nya stjärnskottet Hailee Steinfeld.

4.  King's speech. Colin Firth had it coming, så att säga... jag vet inte om det var Oscarsgalans bästa film men det var den mest representabla, den som flest skulle kunna enas kring. Firth är alldeles utmärkt i sin huvudroll som den stammande kung George och Geoffrey Rush är kanske ännu bättre i sin biroll som kungens talpedagog. Geoffrey Rush måste vara en av filmvärldens mest underskattade skådisar - han är alltid fantastisk men man inser ju att han förmodligen inte är tillräckligt Hollywood-snygg, för att någonsin bli en av de största stjärnorna.

Inga kommentarer: