tisdag 22 februari 2011

Nattsurr

Ännu en sån där natt. En del galenskap reflekterar man inte ens över. Som patienten vi kallar för "liket". Samma patient, en man i 50-årsåldern, kom förtvivlat ut från sitt rum klockan två på natten och hade insett.. glasklart faktum, att han aldrig skulle kunna föda några fler barn. Och det kanske vi ska vara tacksamma för. Funderar annars på ett märkligt fenomen som inträffade i helgen. Almstriden på sin tid - fullt förståeligt, vilket alla former av protester är, som går ut på att bevara träd och natur, undan grävskoporna som vill förvandla grönskande ängar till fula parkeringsplatser. Men i söndags gick det alltså ett fackeltåg mot Slussen, med parollen att bevara den gamla betongbunkern. Paradoxen är fullständig - mestadels äldre människor som demonstrerar mot att överhögheten, politikerna vill riva deras vackra Slussen. Det hålls tal också, nån talare gör ett fantastiskt övertramp och en banal jämförelse genom att jämföra kampen och den allmäna platsen med Tahrir-torget i Kairo. Som om bevarandet av Slussen vore en frihetskamp och dess nydanare blodtörstiga tyranner. Ett argument är att det nu liggande förslaget till ny utformning av Slussen är ett steg mot en stad styrd av teknokrater där den allmänna platsen reduceras till en fråga om trafikteknik. Det är nästan provocerande att höra en sån replik, en sån uppenbar lögn får stå oemotsagt. Till skillnad från gamla Slussen, som ju var utformad av teknokrater och var en fråga om just trafikteknik? Slussen av idag har inget allmänt rum att tala om (undantaget lilla Södermalms torg), eftersom den byggdes med biltrafiken som prio 1. Människorna skulle gömmas ner i mörka gångar, under jord. Antingen ner i gropar, tunnlar med dålig belysning eller via några blåsiga passager på ovansidan. Och det här vill alltså gamla människor, som gärna klagar på yngre människors brist på estetik och stil - behålla. Varför?? Det här känns bara reaktionärt för sakens skull. Ogästvänliga otrygga Slussen faller sakta isär och de konservativa vill hellre rusta upp skiten på nytt, än bygga om och göra nåt bättre av platsen. Slussen är av samma klassiska feltänk som att bygga parkeringshus ovan jord, mitt i city. För bilarna måste ju ha fin utsikt? Gör om, gör rätt..
-
Ibland undrar man vad folk på jobbet, eller i huset där man bor, egentligen säger om en. Vad kallar dom mig? Eftersom jag inatt jobbar med två personer som bakom ryggen beskrivits som "terriern med den barnsliga frisyren" och "den icke åldersadekvata". Kan i övrigt inflika att "den gamla som pratar med mat i munnen" har slutat.

2 kommentarer:

antonia sa...

Allt och allting älskas av någon! Tur är dock att Skussen inte har krakelerat under dem, då den är i fruktansvärt dålig skikt.

Mr Oakbitch sa...

Problemet är väl att Slussen-kramarna ser nedgången och att hela trafikplatsen krackelerar som just ett politiskt ställningstagande. Renoveringspassiviteten är ett sätt för de styrande att lättare göra sig av med nåt som ju är så "fult" och "trasigt" och hävda ett nybygge som nåt fräscht och "det enda rätta". Om man bara rustade upp den gamla trafikplatsen, så skulle allt bli bra igen. Hm.