söndag 27 februari 2011

Bitterljuv fika och Oscars

Om man inte vet hur man ska förklara ordet bitterljuvt så var ett besök på Petite France i lördags en fingervisning. För er som inte bor i Stockholm så räknas som Petite France som ett av stans absolut bästa kaféer, ett klassiskt franskt boulangerie där allt bakas på plats och serveras färskt, franskt och väldigt gott. Problemet är att ryktet om dess status börjar bli vida känt, samtidigt som ägaren av denna lilla institution envist vill hålla sig kvar vid det småskaliga och inte utveckla och expandera verksamheten. Lokalen är alldeles för liten. Bitterljuvt i det här fallet är att äta stans bästa bullar och bakelser men att samtidigt göra det i en sån kofösarträngsel att hela charmen går förlorad. Långa köer, bisarr trängsel och folk som hela tiden står med brickorna i handen och går runt och frågar folk om de är klara. För det är ju verkligen det man vill, efter en lång promenad i vintervädret - stånga sig fram till ett bord och sen ha nån som skyndar på en hela tiden, att fika på ackord som en annan hetsätare.

Inatt vankas det annars Oscarsgala (dvs typ två timmars gala och tre timmars reklamavbrott, som alltid avslutas med att man direkt efter sista priset borstar lakanen på popcornrester/chipssmulor och sen sover). Har dock sett alldeles för få filmer för att kunna uttala mig om eventuella vinnare. Colin Firth bör väl vinna bästa manliga huvudroll för King's speech och Natalie Portman för bästa kvinnliga i Black swan. Tycker ju annars att True grit skulle kunna knipa priset för bästa regi. Men jag vet inte... Tror tyvärr inte att nån av årets unga stjärnskott Hailee Steinfeld eller Jennifer Lawrence tar hem några priser men med den talangen lär det komma åtskilliga chanser framöver. Kul är också att politiske grafitti-konstnären Banksy är lite av favorit till att vinna bästa dokumentär med sin Exit through the gift shop. Mannen vars identitet fortfarande inte är helt röjd. Vad händer om han skulle vinna? Vem håler tacktalet?

Annars hade The Raspberry awards sin prisutdelning inatt och M Night Shyamalans The last airbender tog hem många av de tyngsta priserna (sämsta film, sämsta regi, sämsta manus). Märkligt det där egentligen med Shyamalan, som verkligen bara blir sämre och sämre för varje film. Ashton Kutcher vann sämsta manliga huvudroll (för Killers och Valentine's day) men mest förvånande är väl att den heeeeelt genomurusle och komplett talanglöse Tyler Lautner från Twilight-filmerna INTE vann kategorin sämsta manliga biroll, utan att istället Jackson Rathbone från samma filmer gjorde det. Säger kanske nåt om kvaliteten på Twilight-serien.. Samtliga i kvartetten från Sex and the city 2 vann sämsta kvinnliga huvudroll och Jessica Alba fick priset för typ allt.. hon spelade in under 2010.

2 kommentarer:

antonia sa...

Undrar när det kommer en fik där man blir serverad vid bordet.
Så innerligt trött på all självservering där man ska leta efter nåt ledigt bord med brickorna i högsta hugg.

Lite mer kontinental bemötande efterfrågas. Kvarstår bara att fikagästerna ska diska också. :)

Mr Oakbitch sa...

Problemet skulle vara löst om tillgången motsvarade efterfrågan. Nu känns det som att de helst vill att man ska ta sin fika i bilen, eller nåt. På papptallrikar.