måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans dag och förtäckt jantelag

Det tycks bli värre för varje år men i år är det nästan löjligt. Det här hatet och bitterheten över Alla hjärtans dag, som ju alltid är påtvingad amerikansk kulturimperialism och godis/choklad/ros-försäljarnas PR-helg för att sälja mer, när man är singel men som är lite småtrevligt om man är del av ett par. Fast givetvis måste ju repliken "måste man ha en speciell dag för att visa nån att man tycker om dem? De övriga 364 dagarna då?" komma nån gång under dagen. Det är en oskriven lag, ungefär lika säker på att det alltid är nån i en biosalong som direkt efter reklamfilmerna alltid säger "nähä, ska vi gå då?" I år tycks det mer legitimt än någonsin att utöva den där Jantelagen, som ju är så förhatlig när andra utnyttjar den men helt ok när man själv gör det. Hata Alla hjärtans dag och alla ni som firar det - ni är förledda offer! Själv ska jag stolt köpa mina egna jävla blommor om jag vill ha några och sen ska jag äta middag, själv. Och då är man ju... genast lite bättre...?

Jag tror minsann Jantelagen är på stark framväxt på sistone och i en annan form, så är det inte ska uppfattas som Jante, utan bara som "konstruktiv kritik". Typ. Allt från hela IKEA-affären och den moraliska tonen i att bestämma vad Ingvar Kamprad ska göra med sina egna pengar, till popvänsterns angrepp på Solsidan - som att vi blivit så amerikanifierade och ytliga att vi härligt skrattar med i nonsensproblematiken kring Fredde och Mickan, som om klasskillnader och segregationen skulle vara nåt roligt. Jävla borgarbrackor! Jag fattar överhuvudtaget inte varför det är så mycket mer korrekt att angripa en person som Ingvar Kamprad som gett tusentals och åter tusentals människor arbetstillfällen medan sportutövare som bara tjänar pengar för sin egen skull, utan att gagna nån annan - kan dra in hur mycket pengar som helst - utan att nån ifrågasätter vad de gör med sina pengar? För det är väl inte så att man lägger in ett klassperspektiv här, sportsliga framgångar och lottovinster är ok sätt att tjäna pengar, om man är fattig i grunden medan utbildning och klasstillhörighet inte är det. Vi ser mer upp till en strulig Zlatan som är känd för sina mobbingfasoner och tycker det är helt ok att som fotbollsspelare tjäna en halv miljard på att sparka boll och hålla hårt i pengarna men jäääävlar i mig om en företagsledare gör samma sak. Skandal! Borgarbracka!

Vill med detta inte säga att stora pengaflöden alltid är nåt berömvärt. Betänk alltifrån kommunledningen i Täby och Åkersberga (politiker som beviljar sig själva höga lönehöjningar och absolut inte ser några som helst jävsproblem i situationen), till fastighetsbolaget Boultbee, till utsugande elbolag eller banker som chockhöjer bolåneräntor å ena sidan men håller sparräntan nere på nästan noll å andra sidan. Då är det faktiskt bara girighet och inte ok. Rent utav skandal!

Vill med detta önska en god Alla hjärtans dag till alla där ute och ta hand om er.
-
PS. Beady eyes nya singel... ojoj... DS.

Inga kommentarer: