fredag 15 januari 2010

Fredagssummering

Fredag och ännu en vecka till handlingarna. En amerikansk pastor hävdar att Haitis jordbävning skulle vara resultatet av den pakt med djävulen haitierna ingick för att befria sig från fransmännen i början på 1800-talet. De religiösa förespråkarna gör det inte lätt för sig, med att möta det moderna samhället. Kanske blir det extra svårt när man låter talan föras av män från en helt annan tid - med medeltida, rigida värderingar.

Tycker annars att den diskussion som blossat upp kring "det stora manliga konstnärsgeniet" är intressant. Hur kulturen - den som ju å ena sidan är så progressiv och utmanande - samtidigt är en av de få bastioner där stora manliga "genier" och konstnärer får bete sig hur svinaktigt som helst - och kommer undan med det. För trots allt är de ju stora manliga genier, sånt där förstår väl sig inte vanligt folk på, vi vanliga dödliga? Är man en stor stjärna och samtidigt känd för att vara en skitstövel - ja, då är det ju acceptabelt att fortsätta vara så. "Det är ju bara sån han är..." Och är det inte märkligt att ingen sätter ner foten, i en bransch, som trots allt samtidigt frodas av starka kvinnor, uppkäftiga feminister som gärna saluför sina åsikter till folket. De har bara inte lyckats inrätta sina lärdomar i sin egen värld. Varför är det så? Ingen annanstans, i näringsliv eller landsting eller vad som helst - skulle ett sånt beteende vara acceptabelt och en självgod karl skulle åka ut med huvudet före på ett ögonblick. Jag skulle vilja se ett sånt geni ta sig ton på en sjukhusavdelning eller verkstadsgolvet och svassa runt med samma självklara aura. Det skulle aldrig hända! Men är det i konstens namn, så är det ok.. Konsten har ju inga ramar - de visade redan Anna Odell-debatten.. Samma konstnärsivrare och värnare av konstens oantastliga väsen faller på eget grepp. Konsten är ju fri, utmanande och kan inte infogas i det övriga samhällets byråkratiska små normer om rätt och fel, bra och dåligt. Konsten, liksom konstnären måste ju stå otyglad. Eller?

Men det är ju fredag, så låt oss avsluta med nåt roligare. Death metal rooster exempelvis. Och vill man lyssna på nåt bra i muskväg - nåt som verkligen borde slå igenom och bli stort så vill jag gärna slå ett slag för fantastiska Jezabels, Sydneys nya stoltheter. Har inte lyckats hitta nån officiell video men låtarna i sig duger också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig. Det är märkligt att manliga konstnärsgenier kommer undan med det mesta och alltid får stöd av etablissemanget.
Men kanske blir det ändring även om det sker långsamt.
Överhuvudtaget folk med namn kommer lättare undan med det mesta än alla nobodys.

Mr Oakbitch sa...

Men det var också nån som gjorde analysen av varför Charlie Sheen kommer undan med att ha slagit sin fru och svinat (för femtielfte gången) - för det ju sån han är - samtidigt som svarta "helylle"-kändisar som Chris Brown eller Tiger Woods korsfästs i media. Kändis är bra, vit är ännu bättre.