lördag 23 januari 2010

Haiti, Monas väska och tummar

110 000 döda på Haiti, nära 200 000 skadade, en regering, samtliga myndigheter och ett polisväsende som är helt sönderslaget - men det är samtidigt fantastisk att alla raserade fängelser inte renderat i en massa döda fångar - utan att många av dessa (över 5000) verkar ha klarat sig och nu gör livet surt för en befolkning som redan nu knappt klarar livhanken. Så man undrar ju lite.. vänstern brukar ju alltid kunna hävda att kriminaliteten är en effekt av kapitalismens orättvisor, att vissa har och vissa inte. Här har ju ingen någonting - och vad är den politiska ursäkten att de kriminella nu ägnar sin tid åt att hämnas på poliser (som satte dit dem före jordbävningen), alternativt rånar och våldtar människor i slummen? Våldtar kvinnor som mist allt? Den kan väl ändå inte förklaras med en ekonomisk desperation, att ha och inte ha?

En liten fundering kring debatten med Mona Sahlins handväska och Fredriks Reinfeldts armbandsklocka. Är det inte fantastisk hur vi alla svenskar älskar att hata och förkasta vår egen Jantelag och ständigt försöker hamra in hur fel den är - men vi samtidigt gång på gång på gång älskar att älta och missunna folk både framgång, högre lön - och de varor man väljer att köpa. Vi greppar ändå tag i vår älskade Jantelag varje gång nån har det bättre än vi. Som att man verkligen ska skämmas för att man tjänar mycket pengar. Skäms statsministern för att du tjänar mer pengar än en undersköterska - och skäms för att du köper vad du vill för din egna pengar! Varför skulle man skämmas för att man tjänar pengar??? Och varför inpräntar Aftonbladet Jantelagen i sina läsare? Unnar sig aldrig Aftonbladets reportrar något lyxigt - som en undersköterska eller lokalvårdare aldrig skulle ha råd med? Lägg ner det falska moraliserandet.

Och hemmavid var det pyssel, så till den vida grad att den kära sambon sågar undertecknad rakt över tummen. Den man älskar agar man...

Inga kommentarer: