onsdag 30 december 2009

Årets bästa filmer; plats 4 och 3

Jobb. Ibland är det roligt när personer av utländsk härkomst vill uttrycka sig med svenska ordstäv eller ord och betydelsen blir en helt annan. Minns fortfarande den indiska systern som misstänkte att det var en viss medicin som varit "bovet i Dramaten" hos en patient. Eller under gårdagen, då en syster föreslog att det bästa sättet att muntra upp en dyster patient var att "peppra" henne, som gott det gick. En annan klassiker är annars den spanska kvinnan som klagade på att hon inte kunnat sova, eftersom hennes man hade runkat precis hela natten. "Runka" (roncar) på spanska betyder snarka, om nån undrade..

Och så fortsättningen på årets bästa filmer:

4. Mellan väggarna. Franskt drama om vardagen för en högstadielärare i en stökig Paris-förort med hög invandring och sociala problem. Frustrerande men också väldigt sevärt och ett synligt bevis för att lärares hårda kamp, dagligen, borde uppskattas så mycket mer av samhället.

3. Inglorious basterds. Kors i taket, Quentin Tarantino gör en film med ett manus värt namnet! Quentin Tarantino börjar regissera sina skådisar - till att inte bara strössla coola oneliners omkring sig, utan för att få dem att agera. Och om inte Christoph Waltz får en Oscarsnominering för sin roll som colonel Hans Landa så.. ska jag äta upp hela hundens 5-kilossäck med torrfoder. Man känner igen Tarantinos dialoger och bildspråk men här finns mer att hämta. Men förvänta er ingen historiebeskrivning baserat på sanna händelser.

Inga kommentarer: