torsdag 28 juni 2012

Zombie med ett hjärta av guld


Nu för tiden får man verkligen passa sin tunga i alla möjliga situationer. Det kan alltid bli fel, från att anta att någon är gravid, till att normativt anta att alla i ens omgivning är straighta, till att inte kunna skilja på pojke och flicka. Senast var det en kollega som gifte sig och la ut lite bilder från bröllopet på Facebook. Och det är ju kutym att säga nåt snällt om bilderna förstås - men ändå blev det fel. Nån kvinna hade i alla fall utbrustit "gud, vad söta ni är ihop - grattis!" till en bild och fått till svar "tack men det där är jag och min pappa."

Snart semester och som för att riktigt få längta efter den så har de sista nätterna på jobbet var ett rent helvete. Förra natten fick jag uppleva en nästan filmisk scen över hur en bindgalen patient gick bärsärk i matsalen och slog sönder allt i sin väg. Det är liksom sånt man annars bara ser på film.

Jag har varit inne på ämnet förut men för en person som vurmar för den klassiska arkitekturen så är det en fröjd att skåda. Berliner stadtschloss, Berlins stadsslott, är planerat att återuppbyggas under 2013 i klassisk renässans-stil. Betydligt längre har man kommit med bygget av Potsdams stadsslott, som också det ska återställas i 1600-talsbarock. Det beräknas redan stå klart nästa år och ser ut som ovan. Otroligt häftigt, om ni frågar mig. Frågan är när Stockholm och Sverige funderar i samma banor och satsar på att återuppbygga många av de fantastiska hus man rev under 60- och 70-talet. Eller helt enkelt bara inspireras av äldre tider i byggandet. Tycker de här fantastiska huset i Karlstad är en fingervisning om vad man borde snegla mer åt. Tidigare på denna tomt i Karlstad låg alltså en klassisk Domus-lada, typiskt 60-tal. Ful, fyrkantig, funktionell modernism.

Nu går jag på semester!! Ha det gott, allesamman.

2 kommentarer:

antonia sa...

Håller med dig. Byggandet i Sverige är under all kritik. Kan man inte komma med något snyggt nyskapande så är det bättre att blicka bakåt och hämta inspiration hur gatorna är uppbyggda så att det får en stadskaraktär.

Ha en trevlig semester.

Mr Oakbitch sa...

Tack och detsamma till dig!