söndag 3 april 2011

Självförtroende och Bullerby-tänk

Igår var det så besök på La soirée, nycirkus med en twist och helt galna nummer. Bland annat fick vi oss till syns regelrätt striptease från Youtube-fenomenet Ursula Martinez. Trolleri och striptease i ett och man insåg en sak kring nyckeln till striptease. Självförtroende. Martinez är så totalt oblyg och obrydd och har ett sånt självförtroende i det hon gör, att trots att det är hon som klär av sig och är helt spritt språngande naken, så är det vi i publiken som känner oss lite generade. Precis samma sak är det egentligen med gummimannen Captain Frodo, som trär sin kropp genom ett tennisrack och vrider sina axlar ur led, för att lyckas. Det är som Frodo säger: det här gör förmodligen mycket ondare för er, än det gör för mig. Och när högerarmen hänger och slänger, utan kroppskontroll, så är det publiken som skriker av ... ja, smärta, empati, äckel?

Nästa vecka tas så ett stort beslut kring Stockholms stads fortsatta utveckling och utbredning norrut. Då ska regeringen beslut kring Hagastaden, det som förut kallades Norra stationsområdet, och OM det omtalade Tors torn blir av eller inte. Ska Stockholm fortsätta vara en gullig Bullerby eller ska vi ta ett steg in i 2000-talet? Jag kan tycka att den lokala demokratin samtidigt som den är positiv och är lika mycket av ondo. Så länge snart ett sexsiffrigt antal människor (om än i varierande grad av "akut" behov) står i bostadskö och inte kan få tag i en bostad så kan det inte ligga på den som redan bor i innerstaden att bestämma om de vill ha nya grannar eller inte. "Nej, vi kan inte bygga några nya bostäder för folk som verkligen behöver det, åtminstone inte här. Det skulle ju förstöra min utsikt från fönstret!" Om man hela tiden skulle böja sig för den lokala folkopinionen med att "bygg gärna - men inte här!", så skulle aldrig någonting byggas i stan. Överhuvudtaget.

3 kommentarer:

antonia sa...

Jag är FÖR Tors Tornet. Bara den inte blir som de flesta nybygge här i stan. Vackert och spännande på pappret men sen händer någonting på vägen och slutresultatet blir en skrämmande osnygg historia.

Gubbjäveln som protesterade pga att han skulle förlora sin utsikt, kommer förlora utsikten i vilket fall som helst.

Mr Oakbitch sa...

Är också för Torn torn men samtidigt trött på att allt nybygge bara består av helt opersonliga glasade boxar. Eller som det här helt groteskt fula huset du nämnt i ditt blogginlägg. Nya konstmuséet i Vasaparken. En
guldpläterad loftgångslåda á la 60-tal - byggt av en gubbe med storhetsvansinne som vill bli ihågkommen efter sin död.

Fröken S sa...

Jag säger nej! ;-)