söndag 24 april 2011

Cheburashka aka Drutten, del 1

Så, då var man äntligen tillbaka i vardagsmyllan, efter några riktigt spännande dagar i Moskva. En fantastisk stad, egentligen. Man blir nästan lite fundersam varför inte Moskva profileras mer ut mot västerländska turister för här finns ju ALLT. Oerhört mycket att se i form av historia, konst, kultur, arkitektur och det numer spetsat med en med internationaliserad befolkning, som faktiskt pratar engelska och faktiskt har putsat bort mycket av den klassiska öststats-servicen. Dvs ingen service alls. Dessutom är kafé och restaurangutbudet riktigt bra!


Så huvudet och det lilla anteckningsblocket är fullklottrat med idéer och inspiration och nya lärdomar. Som tex att Drutten och Jena från början är en rysk tv-serie (inte tjeckiskt som allt tycktes vara på 70-talet) och att Cheburashka i Sverige fick det obegripligt fula och hårda namnet Drutten, till en så mjuk och vänlig figur. Ska portionera ut mina intryck i fler delar här.


I övrigt var vi ute på årets första uteservering igår, Strand, där bästa vännen J avslöjade en hemlighet som fortfarande idag gjort mig lite svarslös. Närmast i chock, faktiskt. annars är intrycket av Horntull och speciellt då Strand att det var komedi på gränsen till parodi. Alla ska vara så jävla alternativa men ändå ser alla precis exakt likadana ut. Det är ju ett skämt!? Det går 13 gubbkepsar på dussinet, alla ser ut som nån slags kombination av popstjärna och arbetare från 40-talet. Vilket ju är ironiskt, eftersom ingen på Söder arbetar på det sättet som man gärna vill identifiera sig med. Påmålad arbetarmentalitet och klassiska vänsteråsikter men sen går man hem till svindyra bostadsrätt och fondplacerar, som alla andra. Och man umgås bara med sin lilla klick av likasinnade media-bohemer. På ett sätt gillar jag då den krönika Åsa Linderborg skrev i dagens Aftonbladet, just om det hycklande Södermalm - där alla unisont hatar Sverigedemokraterna och hånar Vellinge för deras fåniga lokalpatriotism om att bevara samhället så genuint som möjligt, utan "influenser" utifrån. Vad är då Södermalm i jämförelse? Inga invandrare bor ju här, förutom de som jobbar på pizzerian och sen åker hem till Rinkeby. Här sitter alla som tänker likadant, som klär sig likadant, som handlar samma saker, jobbar med ungefär samma saker. Lilla SoFo har både sin egen hemsida (där alla affärer i området bloggar) och sin egen lilla kvartershyllande tidning (Sofo magazine) och man har mage att anklaga SD för att vara konservativa och särskiljande av det som inte passar in.


Sen kan man ju faktiskt dra debatten ett steg längre ändå. Vem är Åsa Linderborg att just hänga ut bara Söder som isolationistiskt och snedvridet? Svensk media av idag lider väl av precis samma problem. Hur många riktiga "svartskallar" jobbar egentligen på Aftonbladet, Expressen eller DN? En handfull, om ens det. Journalistkåren lider ju alla samma extremt segregerande problem och det är ju skrattretande då att Sveriges i särklass mest journalisttäta bostadsområde är just lilla Hornstull på Södermalm. Och då var vi tillbaka på Strand. Och snedfördelningen och att bara umgås i sin lilla klick av likasinnade.

Inga kommentarer: