tisdag 6 augusti 2013

Den Krakowska trumpeten

Jag vet inte riktigt vad jag tänkte men redan första dagen, under de första timmarna på semestern i Krakow, landar jag på en loppis och köper en gammal trumpet. Om den bara hade varit gammal, så hade kanske varit bra men den var dessutom misshandlad, trasig, smutsig, kolsvart... Ja, en fd trumpet. Just pga. skicket så fick jag den ändå rätt billigt. Vem vill ha en obrukbar genomskitig trumpet, mer än en knäpp svensk turist? I alla fall åkte åbäket med hem i resväskan och nu håller jag på att kräkas av äckel när jag rengjort den. Efter första vattenbadet var vattnet i baljan svart, fullt av damm, hår, tussar av "något", spindlar, kryp, gräs och jord. Nu efter tredje badet och diskningen börjar den faktiskt likna något. Fortfarande helt obrukbar förstås men ändå lite stilig. Man börjar fundera vad denna trumpet kan ha gjort för ont, för att nån skulle avreagera sig på den så våldsamt. Tratten är sned, tryckknapparna är borta, likaså munstycket, det mesta är tillknögglat. Kanske var det någon impulsiv jazzmusiker som efter att ha snedtutat hela kvällen på jazzklubben bankat in den i första bästa vägg och samtidigt svurit en lång polsk svavelosande svada. Och Zbigniew, bandets pappa, hade fått trösta trumpetaren; "lugn Mieczyslaw, imorgon köper vi en Schilke åt dig. En riktig trumpet, inte sånt där skit du haft nu. Men så där går det när du gör snabba affärer med skumma typer, som säljer fynd ur bakluckan på sin bil". 

Hörde en märklig kommentar i helgen angående Jonas Gardells twitterinlägg om kvinnor i bhurka och att de såg ut som att de tagit med sig enmanstältet. Än en gång vrålade folk ut att man inte får skämta om vad som helst och att det var rasism. Det är det per definition alltid när man "hånar" andra nationaliteter och religioner än sin egen. Sen dyker det då upp en PK-rabiat lirare i P4 och påstår att det inte är ett dugg bättre med komiker som skämtar om den egna folkgruppen, sin egen religion, sexuella minoritet och etnicitet. Det är lika nedsättande och också rasism och därmed också fel. Som att Özz Nujen inte ska göra sig lustig på alla kurders bekostnad - för han representerar inte alla dem, lika lite som Jonas Gardell är alla homosexuellas samlade röst. Till slut börjar man ju undra... vad fan får man skämta om? Blommor? Gem?

Sista veckan semester och den ska avnjutas på hemmaplan. Stockholm är verkligen fantastisk på sommaren och ett tecken på att staden verkligen börjar bli en storstad är väl att ett evenemang inte behöver dränera resten av stan på aktiviteter. Samtidigt som Pride drog fullt med folk och det var party på ett fullsatt Östermalms IP så drog också Stockholm Music & Art fulla hus med sina utomhuskonserter på Skeppsholmen (över 10 000) och samtidigt pågick det en udda kinesisk festival i Kungsan som också lockade väldigt mycket folk, liksom en stor veteranbilscruising. Kul!

Försöker slutligen tänka mig in i en av årets stora svenska sommarhitar - ur ett vardagsperspektiv. Vad är det han sjunger egentligen - och borde han inte ta det lite soft med tanke på sitt magstarka artistnamn? Kim Kejsarsnitt sjunger strofer som "du ser ensam ut - så ta av dig kläderna". Jo, det är ju det första man säger till en ensam tjej man ser. Hörru - ta av dig kläderna om du känner dig ensam!

3 kommentarer:

antonia sa...

Vad ska du göra med trumpeten?

Mr Oakbitch sa...

En inredningsdetalj kanske? :)

antonia sa...

:)