onsdag 11 januari 2012

Vägval vänster, generaliserat och upphöjt i två

Vänsterpartiet må ju inte ha sin starkaste bas i Stockholm men nyutnämnde partiledaren, Umeåbon Jonas Sjöstedt gjorde det ju inte lättare för sig när han började med att kasta skit på Stockholm och stockholmarna genom att uttrycka sitt förakt för dem som bodde här och att han själv såg det som ett straff att också behöva det. Stackarn. Man kan tycka vad man vill och visst, Norrland är Sveriges stora tillgång, varifrån alla naturresurser kommer ifrån men Stockholm är fortfarande Sveriges ekonomiska motor. Har man inte förstått det och sett till olika landsändars korsbefruktning, vet jag inte riktigt hur man ska kunna föra en intelligent nationell politik. Ingen politiker har vunnit på att mobba Stockholm.

Läste för någon vecka sen att Stockholm är Sveriges mest jämställda stad. Kanske inte ur alla aspekter men i Stockholm finns de minsta lönskillnaderna mellan kvinnor och män, en klyfta på mindre än 10% och man räknar med att inom 10-15 år så kommer kvinnorna - såsom i många amerikanska storstäder att vara ikapp och förbi männen i lönesnitt. Snacka om obehaglig paradox för Sjöstedt, så pro feminism och jämlikhet och så anti kapitalstarka intressen och löneglidning mellan hemska Stockholm och det goda äkta Norrland. Vilken fot ska man stå på? Men är man inte intresserad av att skapa regionala och välbetalda förutsättningar för högutbildade i glesbygd och inte förstår de tätt sammanlänkade banden mellan utbildning-ekonomi-kapital, så kan man inte räkna med att behålla de människorna heller, främst då kvinnorna. Det är därför Stockholm svämmar över av inflyttade köpstarka, välutbildade och kvinnor med högre kra voch standard - som inte behöver män för att försörja dem - samtidigt som de outbildade männen blir kvar ensamma i Burträsk, Arjeplog och Årjäng och måste importera in thailändskor för att hitta nån att bilda familj med. Lagom intellektuellt motstånd, nån som inte behärskar kulturen, samhällssystemet eller språket, som man kan bossa runt med. Genom att kasta skit på Stockholms utvecklingsboom kastar Sjöstedt indirekt inte bara skit på (inflyttad och befintlig) utbildning och kompetens men också på kvinnorna - för det är de som lyft stan. Och det är dina utflyttade norrländska systrar som röstar borgerligt, Sjöstedt!

4 kommentarer:

Odefjärd sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Odefjärd sa...

Ordet jämställd går inte att böja - antingen är det jämställt eller så är det inte det. Enligt Claes Borgström iallafall.

Mr Oakbitch sa...

Det skulle innebära att Sverige är lika jämställt som Afghanistan eller Saudiarabien - dvs inte alls? Låter inte som Borgström ser några nyanser eller förbättring i arbetet. Det är antingen 0 eller 100?

Odefjärd sa...

Precis om man vill märka ord. Antingen är det jämställt eller inte. Just nu är det inte jämställt någonstans i denna orättvisa värld.