tisdag 17 januari 2012

Tisdag


Det är märkligt och ibland undrar man om det är helt etiskt men ibland kan patientkontakter verkligen funka enligt devisen "if you can't beat them - join them". Ibland får man helt enkelt spela med i patienters galenskap för att få sin vilja igenom. Hörde en kul liten historia, som ju egentligen är rätt vanlig för oss som jobbar inom psyk eller åldringsvård med dementa. Sånt här händer lite varstans, hela tiden. Bakgrunden var i alla fall en psykiatrisk avdelning med lite äldre patienter. Kanske fanns det inslag av demens också. Hur som helst så kom det in en äldre farbror en dag, som patient. Vimsig och så på dagarna men helt hopplös på nätterna. Han sov ingenting, utan gick in på alla andra patienters rum och störde, tände upp taklamporna och väckte allt och alla. Det skapade förstås en väldigt irritation och frustration och den lille farbrorn hotades med stryk både en och två gånger under nätterna, när han väckte "fel" personer.

Situationen var ohållbar men så började nån i personalen gå tillbaka i den lilla farbrorns journalhandlingar och det visade ju sig att anledningen var solklar. Långt tillbaka i tiden visade det sig att den lilla farbrorn hade jobbar om tågkonduktör, på nattåget mellan Stockholm-Luleå-Narvik. Och det var precis sånt här han gjorde om nätterna. Väcka nypåstigna för att kontrollera biljetterna. Lösningen på avdelningsproblemet blev sen lika enkelt som genialt. När det blev natt påföljande dag och alla började gå och lägga sig - så klev farbrorn upp för att göra sig redo för sin tjänsteutövning. Personalen kunde då stoppa honom redan vid dörren och förklara att han ju var ledig idag och att de skulle ta hand om biljettkontrollen. "Visst fan, det är jag ju - så ni tar hand om det här?", konstaterade han något förvånat. Ja, självklart! Då kunde han äntligen slappna av, gå och lägga sig och sova hela natten.

Annars så har studierna dragit igång igen - underbart! Har väntat otåligt i veckor nu, som en rastlös galopphäst i sin fålla, innan start. Klassen är, precis som nya föreläsningssalen - nedbantad. Klaustrofobisk, som ett förhörsrum från kalla krigets dagar. Vår Tinker, tailor, soldier, spy-sal. Trodde annars inte att kursen skulle kräva så många offer längs vägen. Men å andra sidan, nu är de bara de helmotiverade kvar.

Inga kommentarer: