tisdag 15 november 2011

Göticism och lejonvrål

Egentligen är det helt fantastiskt att det ska krävas en vårdskandal á la Carema för att allmänheten ska få upp ögonen och tycka att riskkapitalister inte ska ha nåt inom vård och skola att göra. Det säger väl sig självt att man inte är där för patienternas eller elevernas bästa, utan bara för sin egen vinnings skull? Privat upphandling ska väl fortfarande likt den kommunala tjänsten främst handla om ansvar och kvalitet, inte om lönebonusar i skatteparadis, som en belöning för att man snålat in på dem man faktiskt är satt till att tjäna. Det här är kapitalism när den är som sämst.

Ju mer konst och kultur man läser, desto mer beklämd blir man över Sveriges historiska roll. Yrvaket konstaterade man under stormaktstiden att nu gäller det att visa upp sig; vår fina kultur och våra anor. Snabbt insåg man att man varken hade det ena eller det andra. Kulturen importerar vi, antingen via konstnärer, målare, skulptörer och arkitekter från kontinenten, eller så får vi väl helt enkelt åka ner och plundra nån stad med kulturskatter, som vi kan plocka hem.

Inser annars att jag varit rätt dåligt beläst på göticismen, den historierevisionism som började spridas från Sverige, där man försökte påvisa (ljuga) ihop sina historiska anor. Värst var väl den annars så välrenommérade Olof Rudbeck d.ä, som å ena sidan satte Sverige på kartan med sina anatomiska upptäckter och uppfinningar under sent 1600-tal men som inte kunde nöja sig med det - utan försökte dessutom glorifera det anrika Svea rike med rena påhitt och ljug-skryt. Han lär ha påstått (och dessutom sagt sig ha bevis för) att svenskarna inte bara härstammade från goterna men att Sverige placeringsmässigt ligger på den plats där Atlantis sjönk och att vi med vårt släktskap ända ner till Noak (med arken) kan sägas vara kulturens och kunskapens vagga. Så det så. Man kunde göra enkla språkliga härledningar, om folk på kontinenten nu inte skulle tro Rudbeck. Det klassiska Thebe (i Grekland) var i själva verket Täby och Troja var byn Trögd utanför Enköping. Klassiska figurer som Herkules var bara en förvrängning av "Här-Kolle" och Peleponesos var en enkel felhörning och härstammade från "Pelle på näset".

Slutligen lite tv och musik. Det är oerhört sorgligt att se hur nya Scrubs blivit så dåligt och tappat allt av det som gjorde serien så bra. Nu är serien bara löjlig. Tack och lov att Big bang theory fortsätter att hålla samma höga nivå, in på fjärde säsongen. En femte säsong har dragit igång i USA. Musikaliskt så sätter ju nya singeln Lion's roar skyhöga förväntningar på nästa First aid kit-platta. Måste vara höstens svenska singel.

Inga kommentarer: