tisdag 28 december 2010

Årets bästa filmer; plats 10 till 8

2010 var ett hyfsat filmår, kanske var det så att det kom bättre skådespelarprestationer, än det kom fantastiska filmer men några pärlor dök förstås upp. Återigen kändes det som att Oscarsgalan belönade filmer för att det var rätt att göra det, inte för att de var så himla bra men några av de nominerade hamnar också här, fast kanske i fel ordning.

10. I'm still here. Casey Afflecks fejkdokumentär med nedgångne Joaquin Phoenix i huvudrollen lämnar ingen oberörd. Det är bra, välspelat, skitigt, konstigt och oerhört realistiskt men känslan infinner sig ändå: varför? Vad är poängen? Vad vill man uppnå?

9. I rymden finns inga känslor. Svensk film fick en viss revival 2010 och helt plötsligt blev det fint med bra välskrivna manus igen. Bill Skarsgårds första försök under året kan bli en modern svensk klassiker, med roligt manus och en helt lysande Cecilia Forss. Om Guldbaggegalan ska ha nån seriositet över sig BÖR Forss vara en av de nominerade till bästa kvinnliga biroll - OCH vinna kategorin.

8. The social network. Filmen om hur Facebook grundades skulle ju i sin nördighet och pratighet kunna bli precis hur tråkig som helst men det blev det inte. Jesse Eisenberg gör årets kanske mest frostiga osympatiska antihjälte och Justin Timberlake en vämjelig medhjälpare. Riktigt bra.

Inga kommentarer: