söndag 20 oktober 2013

Gatsbyismer och datenoja

Ännu en vecka i jämmerdalen avklarad. Flera deadlines närmar sig. Synopsisinlämning för kandidatuppsatsen och frågan om man välja att delta i skrivtävlingen NaNoWriMo i november. Försöker skriva så mycket jag hinner innan första november, för väl då kommer jag inte ha tid att skriva en bok på 50 000 sidor, eller 1667 ord om dagen, på 30 dagar. Har dock en kul idé på gång och härlig draghjälp i att två vänner också ska "tävla"/delta.   

Hörde en historia av en vän för några dagar sen, som gjorde en lite beklämd. Vännen har i sin tur en homosexuell vän, som äntligen och öppet börjat anamma sin läggning. Problemet är att hen samtidigt dejtar en partner som inte kommit ut och som är livrädd för att ses ute offentligt i sällskap med sin date. Så det gör att de bara dejtar vid tillfällen när de kan göra något maskulint och grabbigt ihop. Som att gå på fotboll (och skrika machoramsor på läktarna) eller gå på krogen ihop med grabbgänget. Det känns så sorgligt på nåt sätt?

Hann också se Baz Luhrmans Den store Gatsby och kan väl instämma i kritiken. Det är något väldigt plastigt och artificiellt över filmen. Något väldigt dataanimerat. Om det är Luhrmans intention, att filmens aura och stil ska vara lite som Gatsbys flyktiga personlighet, så lyckas han rätt bra. Annars känns det mest som en färgglatt inslagen karamell, som inte smakar någonting. Och fortfarande, trots att Leonardo DiCaprio ju faktiskt närmar sig 40, så känns han som en felcastad snorvalp som inte känns trovärdig i vuxna roller. Lika felcastad som bästisen Tobey McGuire, som fortfarande ser ut som om han vore 12.

Inga kommentarer: