tisdag 10 maj 2011

Down memory lane

Aftonbladet vet hur man lägger drama i rubrikerna: "Efter Bin Ladins död - Saade får livvaktsskydd." Står han på tur nu? Obama förklarar hur man ska plocka Al qaida en efter en: Bin Ladin, Eric Saade, Ayman al-Zawahri - i den ordningen.


Äntligen är det vår och den sedvanligt brittiska solbrännan är på plats igen. Grisskär. Efter att socialt legat under en sten under hela vintern så träffar man nu alla vänner och gamla bekanta igen. Idag träff med gamla klasskamraten A från grundskolan och samtalen kom som vanligt att handla om gamla elever, vem som är gift, skild, alkis och gay. Vill rent utav tro att en av mina dåvarande vapendragare prickar in alla de tre sistnämnda kriterierna. Egentligen är det märkligt hur livets lott faller ut, att vissa lyckas med det mesta medan andra som då M tycks ha hamnat i en djävulsk negativ spiral och blivit så bitter på livet och samhället att han framstår som en potentiell Una-bombare.


Skulle vilja säga nåt om Gåshaga på Lidingö också.. fast jag vet inte riktigt vad. Lidingös svar på Hammarby sjöstad men där nåt så kapitalt gått snett. Jag kan inte sätta fingret på det men hela området är så stendött, så opersonligt, som ett segregerat isolerat seniorboende - i flera kvarter. Det finns inga träd, inga verksamheter på bottenplanen av husen och det enda man kan göra i det här området, förutom att bo, är att segla, att köpa marina föremål eller en ny segelbåt, alternativt gå på dyr restaurang. Det är vad hela området har att erbjuda. De här sjöstäderna, om de planeras på fel sätt, tenderar att bli 90- och 00-talets motsvarighet till centrumomvandlingarna på 60-talet. Hur man snabbt dödar av allt folkligt liv, naturliga samlingspunkter, genuin arkitektur och isolerar människor. Parkeringshusen ovan jord och de fyrkantiga Domus-husen är bara utbytta mot balkong mot havet, seglarskor och en stadsarkitektur som går ut på att alienera människor. Är det verkligen vad folk vill ha när de blir gamla? Planlagd ensamhet?

Inga kommentarer: