lördag 23 februari 2013

För den enda vägen uppåt nu är ner

Hur många dagar har det gått sen Oskar Linnros nya singel Hur dom än släpptes? Har nog lyssnat ungefär 10-15 gånger per dag på den. Det om något är väl ett kvitto på vad jag tycker. Förväntningarna är skyhöga med en sån kanonsingel! Ingen svensk artist kommer vara i närheten av det här under våren. Inte ens Ravaillacz.

Kändes som att man fick ett eget bidrag till de här läkarskämten som brukar spridas lite då och då. Det blir kul med syftningsfel. "Efter besök hos veterinären konstaterades patienten vara psykotisk". Det känns lite som Aftonbladets rubrik i veckan: "Polisen missade papperskorg - där Palme mördades." Att Palme sköts i en papperskorg känns som helt nya uppgifter...?

Annars är det mycket feminism just nu och då syftar jag inte på vissa bekantas idoga feminist-lobbying på sociala medier. :) Nej, det är feminism i skolan också. Läser just nu en väldigt intressant men samtidigt bedrövligt nedslående bok om kvinnliga konstnärer i 1880-talets Paris. Det var industrialism, modernism och hela världen (den rika vita västvärlden) andades nya friska vindar och en air av frihet. Impressionisterna var det nya heta och grabbgängen av självutnämnt geniala konstnärskollektiv hängde på Paris barer och bordeller och ansåg sig förmodligen vara väldigt liberala och tillåtande i sin kvinnosyn. Och allt var bara genomsyrat av sexism, mansgriseri och ett Madonna/hora-tänk som ärligt talat känns rätt bekant även idag. Däremot vet jag inte om jag kan hålla med om resonemanget att förorten skulle ha skapats som ett sätt för mannen att ha storstadens farliga puls, nöjen, lockelser och utbud för sig själv - och att kvinnan skulle hållas på behörigt avstånd, i köket, på landet - och att helt enkelt inte veta om vad som försigick inne i syndens Paris om dagarna, kvällarna och nätterna. Men visst kan det ha förekommit på sina ställen. C påpekar under en livlig diskussion att grosshandlarvillorna i Stockholms skärgård är ett bevis på samma fenomen i Sverige.
     Så när mannen efter en hård arbetsvecka "tvingades" hem till fru och skrikande barn - så var det inte så konstigt att han tröttnade efter ett tag och var tvungen att få lite rekreation på stadens barer och bordeller. Fruar kunde däremot inte åka in ensamma till stan hur som helst - det skulle direkt antyda att det var prostituerade. Det var 1880 det... 2013 har vi en debatt om näthat, där ynkryggar till män agerar på precis samma sätt som de franska livsnjutarna 130 år tidigare. Hur man aktivt försöker hålla kvinnor borta från offentligheten, genom att hota och håna - där kvinnorna bara genom att synas är horor och slampor och förtjänar att dö eller våldtas. Och föreställningen om det manliga konstnärsgeniet finns kvar. Fräcka kärringar som har mage att kritisera geniet... eh... Tupac..?

Inga kommentarer: