tisdag 22 januari 2013

Januari

Guldbaggegalan är över och chockerande nog kammade Call girl hem noll priser. Känns nästan som ett lika stort och oförklarligt rån, som när Förortsungar länsade favoriten Farväl Falkenberg på alla priser 2006. Uppenbarligen provocerar Olof Palme fortfarande, även på film. Men ju mer jag tittar på film desto mindre förstår jag hur olika filmjurys gör sina nomineringar. Hade nöjet att se Tarantinos senaste Django unchained i helgen och nu råkar jag veta att den är Oscarsnominerad i ett antal klasser men inte i vilka. Mitt tips direkt efter filmen är att den som skiner absolut mest och gör den i särklass bästa rollen - är Samuel L Jackson. Han borde vara nominerad till en bästa manliga biroll. Det är han inte. Christoph Waltz är det däremot och det är det väl inte så mycket att säga om... han är också bra. Och att Tarantino skulle vara nominerad för Bästa originalmanus, direkt för film, känns löjeväckande. Är det något Tarantino är känd för så är det att hans filmer har extremt banala handlingar. Allt som oftast handlar det som hämnd, hämnd kantad av enorma mängder blod, hjärnsubstans och överdådig action. Det enda Tarantino briljerar med är dialogen och den är verkligen nedtonad i den här filmen.

Såg annars att Globen kan få ett nytt IKEA och ett nytt köpcenter. Det är ju verkligen det Stockholm behöver! Nya köpcenter, fyllda av H&M, Lindex, Kappahl, Kjell & company och Clas Ohlsons. I slutändan är det ju så, att handlar om orsak och verkan. Å ena sidan tjatar folk om att det behövs lite nya affärer, butiker och märken i galleriorna - å andra sidan: Moodgallerian som är fylld av bara unika affärer - den står mestadels tom. Medans folk flockas på Kappahl och H&M. Och samtidigt som människor som å ena sidan just flockas på H&M och Kappahl så skriker andra högt över de slavlikande arbetsförhållandena i Asien, där kläderna tillverkas. Som om orsak och verkan inte existerar. Som att man inte alls förstår sambanden mellan billiga varor och ännu billigare produktionskostnader.

På onsdag börjar skolan igen. Jag och 25 högmotiverade pensionärer som står som retade rodeohästar i fållan - redo att släppas ut i manegen. Själv försöker jag bara hålla ut en sista delkurs innan det sen äntligen är dags för uppsatsskrivning. Känner att det är lika bra att gå all in där. Tänkte jag skulle sammanfatta konsthistorien, 4000 år, på 12 sidor. I typsnitt Sybil green, storlek 18.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nåågra fler än noll blev det ju.

Jag tror allt beror på att Simon J inte nominerades.

Mr Oakbitch sa...

Jaja... i de tekniska och estetiska kategorierna. Men det är ju inte sånt Guldbaggen 2013 kommer bli ihågkommen för: Call girls storslam i Foto, kostym och ljud... :)