torsdag 20 januari 2011

Lodz, en turistguide. Del 3.

Men du har ju inte skrivit nåt positivt om Lodz än, påpekar C. Lugn. Vill man vara lustig kan man säga att det inte är så lätt att hitta nåt positivt och att det därför tagit tid men så är inte. Har bara varit lite upptagen men triviala ting som jobb.. och sånt. Lodz är en paradoxernas stad, på många fronter. Bara namnet i sig är märkligt. Lodz betyder översatt till polska "båt", vilket är rätt märkligt då stan är närmast helt befriad från vattendrag. Ingen kontakt med vare sig hav eller stora floder. Nåt enstaka vattendrag eller minimal sjö finns det i utkanterna. För en utomstående i förbifarten skulle man också lätt kunna klassa Lodz som en skitig och rökig arbetarstad, full av bolmande skorstenar. Polens Manchester med ungefär samma postindustriella utveckling. Stan är fortfarande smutsig men industrierna är nedlagda och flyttade, så det argumentet finns inte längre att skylla på.

Det finns fler paradoxer och rent utav elaka fördomar. En paradox är de enorma arkitektur-motpoler som finns i stan, som ju bara kan ge en fingervisning om vilka extrema klasskillnader och ekonomiska förutsättningar som en gång funnits. Från de vackraste palats där ingenting sparats på, till den djupaste slum, kvarter så äckliga och nedgångna att man inte vill besöka dem ens dagtid. Problemet är ekonomin, där mycket av det vackra har tillåtits förfalla - bredvid det folkliga. Potentialen är dock enorm men frågan är ju.. vem ska rusta upp alla dessa klassiska hus? Lodz som stad har en ganska klassisk öststats-stadsplanering, eller sånt som kanske för tankarna till Göteborg. Det är väldigt vidsträckt i yta men samtidigt oerhört glest byggt. Till och med stadskärnan känns som en 90-årings tandstatus. Nedgånget och väldigt många tomrum. Många hus som står helt ensamma med tomma tomter och provisoriska parkeringsplatser runt omkring sig. Och det är ju en smaksak om man gillar sånt. Trots allt finns det byggnördar och urbana-exploatörer som älskar de här miljöerna, precis som Detroits spöklika innerstad fascinerar. Nu är inte Lodz lika tömt på folk som Detroit men spökkänslan finns där, med det trasiga, det tomma och en helt fantastiskt usel stadsbelysning. Gatlyktor känns som nåt påtvingat, som små stearinljus i ett stort svart hål. Just därför är shoppinggatan Piotrkowska så mycket en Potemkinkuliss, eftersom bara runt hörnet, ett kvarter in, kan det kännas väldigt fattigt och ogästvänligt. Vill minnas från det goda 80-talet om alla de hemska portar och infarter som fanns på Piotrkowska, att man lätt kunde bli indragen i en port, av "typer", rånad och slagen och sen utsparkad igen. Vet inte än idag hur mycket en skröna det var.

Hm, det positiva superlativerna fortsätter att rasa in... Faktum är att jag beskriver det som nåt negativt men själv är jag ju som sagt var rätt förtjust i den är murriga Murmansk-känslan. Det är inte så tillrättalagt och välpolerat, vilket gör att många dömer staden på sina fördomar. Vill minnas att jag surfar runt på olika turistguider på nätet där någon frågat om bra restauranger i Lodz och i stort sett fått syrliga svar i stil med "skulle inte tro det...". Vill man käka gott finns ju Warszawa bara tio mil bort. Det är en elak fördom. Är det nåt Lodz kan sägas vara i framkant på, så är det just många bra restauranger och ett riktigt bra kaféutbud - och då talar vi inte bara simpla kaféer utan klassiska konditorier. Bara på gågatan Piotrkowska finns fem sex konditorier som inte skulle stå, säg.. Vetekatten långt efter. Lodz har utöver det en normalstor shoppinggalleria också en central köpstad som förmodligen är en av de största i Europa. Inhyst, upputsat, renoverat i stans gamla enorma textilfabrik, med tillhörande sidobyggnader. Izrael Poznanskis gamla fabrik Manufaktura är precis vad det nya Lodz behöver. Precis den entrepenörsanda stan behöver och ett ypperligt bevis på att det nedgångna kan rustas upp och bli lika vackert som för 80 år sen. Även inne i stan finns planer på en gigantisk upprustning och det ska bli väldigt intressant att se hur gamla raserade hus ska byggas upp igen, för att efterlikna sent 1800-tal, men med en modern touch. Bara det är värt en resa i sig och gillar man dessutom att fika, så kan man föräta sig på bakelser och tårtor. För mig är potentialen det intressanta. Tänker ex på stans två stora gamla förnäma sekelskifteshotell, Savoy och Grand, som ligger snett mitt emot varandra i city. Före andra världskriget var det här bland det bästa Polen kunde erbjuda i stil, klass och komfort. Femstjärniga hotell! 2011 är Savoy och Grand också femstjärniga. Tyvärr fördelat på båda hotellen (2+3). Men fortfarande värt ett besök, om så bara för historiens vingslag. På hotell Savoy känns det som att man inte ändrat ens på en spik sen glansdagarna när art nouveau var det hetaste inom inredningsarkitektur.

1 kommentar:

antonia sa...

Intressant med namnet. Det var nog den minimala sjön med camping som vi hittade när min resa korsade Lodz.

Gillar din beskrivning av staden. Lite sarkastisk humor men en hel del kärlek. Det blir nästan lockande på en självplågande sätt.