fredag 20 september 2013

The Soho sting

London ja.. Alltid lika förföriskt och spännande, om än att gentrifieringen sakta städat bort allt genuint och lite ruffligt. Gamla Berwick street i Soho som på 80- och 90-talet var fyllt av porrställen, strippklubbar, skivaffärer och extremt gapiga frukt- & grönförsäljare är idag en liten välstädad vykortskopia. Det som dominerar gatan är tyg- och textilbutiker, trendiga juicebarer och annat som är snällt och finkammat för att behaga turister. Och jag som i min ungdom kunde åka till London och fylla en hel sportbag med billiga fynd; skivor man rotat fram ur otaliga källarbackar - den här gången åkte jag hem med tre ynka skivor i bagaget. TRE!? Skandal! Å andra sidan var det tre väldigt bra skivor, så... det kanske går på ett ut. Förr köpte man 30 skivor och hälften gick direkt ner i loppislådan. Men trots allt - London är fortfarande fantastiskt och shoppingen är bättre än i New York.

Fredag och jobbhelg men jag försöker se det positiva. Som London grammars fantastiska cover på Kavinskys Nightcall. Omgjord till oigenkännlighet men ändå helt lysande. Årets bästa cover. Glad kan man också vara över att Wienercaféet idag slår upp portarna på Biblioteksgatan. Gourmetkocken Daniel Lindebergs nya projekt. Förhoppningsvis blir det något helt nytt i Stockholms något blaskiga kaféflora. Tänk bara om Stockholm dessutom kunnat locka till sig Keith McNallys Balthazar-brasserie att öppna en filial här. I gamla Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan ex.. En så otroligt vacker byggnad som idag ärligt talat bara inhyser anakrona verksamheter. Nyttjandet av spårvagnshallarna är nästan lika kulturföraktande som biografen Drakens öde.

Glädjande är också att Boris Vians absurda "Dagarnas skum" filmatiserats och får premiär i december. I regi av Michel Gondry och med Audrey Tautou och Romain Duris i huvudrollerna. Fatta hur bra det låter på pappret??

På jobbet är det som vanligt... En anställd som höll ett lågt anförande om hur hemskt dåliga advokater hon köpt på Östermalmshallarna. Det är alltid känsligt att rätta icke-svenskar i deras språkbruk men samtidigt tyckte jag ändå att hen summerade historien bra. "Jag fick gå tillbaka med dem, för inuti var advokaterna helt ruttna."

Inga kommentarer: