tisdag 24 september 2013

Godwin och dansk invasion

Känns det inte som att det romska polisregistret plingade in Godwins lag på fem sekunder? Det berömda "Hitlerargumentet" kom som ett brev på posten. Registrera barn känns aldrig rätt men varför känna sig så fruktansvärt kränkt, när det ju knappast är någon nyhet att romer som grupp levt med ett stigma och haft vissa svårigheter med lagar och regler genom åren? De som har problem med rättvisan borde väl i ärlighetens namn finnas med i ett polisregister. Sen borde man förstås ha lite smidigare redskap och finmaskigt nät inom polisen år 2013 för att inte dra precis alla över en kam. Tycker det på nåt sätt är lika tveeggat som att minoriteter i New York (svarta och latinos) är kränkta över NY-polisens överrepresentation av ständiga visitationer mot ungdomar av den etniciteten. Det går inte att bortse från att den svarta populationen i USA är 12,6% av USA's befolkning men att de samtidigt i statistiken över mord i landet står för runt 50%, gällande såväl offer som förövare. Det må vara fel och på gränsen till rasprofilerat men samtidigt har undersökningar visat att brotten i New York ständigt sjunker och är på sin lägsta nivå sen 1990. Antalet mord är det lägsta sen 1963!? Sensationellt skulle jag säga. Vad beror det på då? Många saker förstås men två orsaker är en hög polisnärvaro och ett ständigt preventivt arbete. Det är precis samma teori som man egentligen använder inom de flesta lagsporter - där man vill försvaga motståndaren genom att punktmarkera orosmomenten och neutralisera de bästa spelarna. Polisen gör på samma sätt, man vill neutralisera de som är bäst, i det här fallet bäst på att begå brott. Om det är oroligt i Husby och det bränns bilar, eller skjuts friskt i Biskopsgården - då visiterar man väl de ungdomar som är ute där om nätterna - och inte småbarnspappor i Vaxholm eller golfande pensionärer i Örgryte - för att hålla nån jämn demografisk och geografisk kvot?

Idoluttagningarna är nu nere på 12 deltagare. Känns fruktansvärt synd att Juliette åkte ut i fredagsfinalen senast, för där hade vi en riktig stjärna - hur mycket än folk än störde sig på hennes utseende. Henne hade jag kunnat se som vinnare av hela tävlingen. Nu känns det mer öppet, med Erik Rapp (nyss fyllda 17 och nyoutad i QX), Sara Sangfelt (go Täby!) och Matilda Melin som personliga favoriter.

När man äntligen trodde att sommarplågorna var över och den idiotiska musiken tagit paus för en stund så dyker nästa fenomen upp. Norska Ylvis. Oh my god vad jag hatar The Fox! Speciellt som skiten tillåts skymma sikten för all bra skandinavisk musik som är på väg. Som två fantastiska danska band som Boho dancer och The Mountains. Annars funkar nya singeln med Midlake (Antiphon) också.

4 kommentarer:

antonia sa...

Man ska vara svensk för att bli upprörd över registret.
Och så helst ska man vara politiskt korrekt också.
Också intressant när en sån nyheter briserar hur alla springer åt samma håll, finns ingen nyansering. allting är antingen svart eller vitt och man klassas som nazist om man inte är upprörd över registret.

Anonym sa...

Du missar poängen. Registrera folk utifrån etnisk tillhörighet är olagligt. Inte förenligt med polisiärt arbete, som GW hade uttryckt det.
Mvh /Odis

Mr Oakbitch sa...

Har väl inte påstått att det är lagligt och bra? Definitivt är det inte bra att registrera barn och oskyldiga heller. Det känns som ett väldigt trubbigt och dåligt verktyg. Däremot ser jag faktiskt inte problemet med att registrera kriminella, även om de nu råkar vara av en kollektiv etnisk tillhörighet. Förmodligen finns det ett register på Södertäljenätverket också, som också de råkar vara en etnisk gruppering, allt som oftast bestående av klanliknande familjekonstellationer. Men som sagt.. det borde finnas bättre verktyg och metoder 2013.

Anonym sa...

Du undrar ju varför de blir så kränkta. Därför att de är med i ett register för att de tillhör en etnisk grupp, inte för att de är kriminella. Fredo