lördag 2 mars 2013

Klint och gurkorna

Insåg en sak till idag, när jag besökte Hilma af Klint-utställningen på Moderna. Film får man aldrig avfärda med argumentet att den är tråkig. Konst kan man aldrig avfärda med argumentet att det är fult. Men jag gör som jag vill! Hilma af Klint må ha varit en föregångare men hela det här gullandet på sistone, det unisona hyllandet - det ger jag ingenting för. Det känns mer som ett kollektivt dåligt samvete och en förevändning för att skriva in henne i konsthistorien, bakvägen så att säga. Och det är helt ok - hon ska finnas med där. Det som är fascinerande med Hilma af Klint är att hennes konstnärskap förblev helt okänd under hennes livstid och först 20 år efter sin död upptäcktes hennes konst. Då möttes den med viss skepsis och Moderna muséets dåvarande chefer Pontus Hultén och Carlo Derkert ska ha yttrat något i stil med "vi har alla våra excentriska mostrar och fastrar som målar men det är inget skäl till att ställa ut dem på museum". Först på 80-talet fick hon sitt rykte och renommé, när man faktiskt insåg att hon som solitär konstnär föregått de abstrakta expressionisterna och färgfältsmålarna (Kandinskij, Malevitj och Mondrian) men ett decennium. Problemet var ju dock att af Klint verkade helt ensam och isolerat, utan inspiration utifrån och utan att inspirera någon inifrån. Så ingen kände till henne under hennes livstid och därför har hon heller inte gjort något avtryck på kommande generationer. Pionjär men samtidigt helt utan inflytande. Så självklart ska Hilma af Klint hyllas som en stor konstnär och pionjär men ärligt talat.. med lite perspektiv, hennes konst är rätt trist.


Snart drar kvalserien i hockey igång också. Kvalseriepaketet för alla matcher är inköpt och spänningen kan snart börja. Vilka lag som kvalificerat sig? Vi såklart och fifflarna/knätofsarna, gröthalsarna, grisarna, skoterraggarna och sen är det lite öppet. Kan bli gurkorna men också aporna. Visst borde man gå tillbaka till de här mer genuina svenska namnen, såsom det är speedway? Finns det nåt värre än lag som Udominate från Umeå, där man till och med säljer ut språket till bäst betalande företag. Södertälje borde bli Kringlorna och Västerås Gurkorna. Frölunda från Göteborg skulle givetvis få byta namn till Framstjärtarna.


Måste också nämna Girls, som efter en knackig start börjar bli allt bättre. Lena Dunham börjar excellera i bra dialoger. Fast jag fattar fortfarande varför alla snubbar i serien är så fula. Och varför brudarna skulle se upp till dem.

Inga kommentarer: