tisdag 26 oktober 2010

Förändringar, partysvenskar och No age

Det händer mycket, mest hela tiden. Bara igår (söndag) kom det upp TVÅ statusuppdateringar på Facebook om att två vänner gått och gift sig. Inte med varann då, utan var för sig. En annan vän fick barn och en tredje (du vet vem du är ;)) meddelade helt plötsligt att hon gjort slut med sin käresta. Och en femte funderar på att flytta hemåt, efter några års utlandsvistelse. Den sistnämnda vännen berättade om fenomenet och nu också hitsingeln som raljerar över alla partysvenskar i Norge. Ja, problematiken är ungefär densamma som partysvenskar på andra semesterorter på sommaren uppnår. För mycket fylla, svineri och sånt som ger landet dåligt rykte. Men de problemen finns överallt med ökat välstånd. På flyget hem från Warszawa för nån vecka sen var det en klart överförfriskad polsk man som började stöka runt i flygplanet och hamnade i dispyt med både flygvärdinnor och medpassagerare. Folk runt omkring honom var mycket upprörda och en vältalig medelålders man skällde ut honom efter noter, för att han inte förstått syftet med att åka utomlands och vara en god ambassadör för sitt land, istället för att "skämma ut sig och supa som ett svin" och sen ge hela landet dåligt rykte. Det slutade med polisomhändertagande, när vi väl landat i Sverige.

Blir alltid glad när jag lyckats tipsa nån läsare om ny bra musik. Väntar med tipsen tills jag sorterat ut all knäpp musik jag fått med mig från Polen. Den rymmer allt från gammal brasiliansk soul till amerikansk lo-fi och belgisk psykadelia. Idel bra grejer. Tycker fortfarande att Manic street preachers gjort en kanonplatta och hypade No age's nya skiva tar sig allt mer. Fast jag förstår fortfarande inte poängen med tvåmannaband och den begränsning det innebär. Tror fortfarande att No age, liksom band som White stripes eller Johnossi varit så mycket bättre om de varit fler och tajtare.

I övrigt väntar totalrenovering av badrummet här hemma. Kul.

söndag 17 oktober 2010

Summering av en månads bortvaro

Som en vis vän sa.. en blogg är ju ingenting värd om den inte är levande. Så jag ska skärpa mig. En månad sen sist, en månad som bla inneburit ett eventuellt jobb (inom "rätt" bransch) och en Polen-resa. På nåt sätt hänger de här sakerna ändå ihop ett märkligt sätt. Öststatkopplingen och den ibland frustrerande känslan att hög motivation och impulshandlingar är viktigare än organisation, disposition, osv. Ja, det vi kanske anser vara mer svenskt. Logiskt och tystlåtet. Känslan utöver det personliga är annars att Warszawa allt mer är en stad i min smak. Gillar den sköna storstadspulsen. Inser också att det är mindre skillnad mellan Warszawa och Stockholm än vad det är mellan Warszawa och resten av Polen. Ibland känns det verkligen som två skilda planeter. Warszawa har allt som Stockholm har, de coola kaffebarerna, restaurangerna, pulsen, trenderna, sina hipsters av ungdomar som ser ut som Robyn eller valfri medlem i Vampire weekend. Enda skillnaden är väl att Stockholm är mer uppblandat med olika nationaliteter. Resten av Polen (av det lilla jag sett) känns som att det stannat i 80-talet och det där Warszawa är som ett ufo som bara flög iväg mot framtiden, fullt av konstiga människor, stress, bilar och höga hus.
--
Den musikaliska hösten har varit strålande. Hurts är årets Embrace/Coldplay/Athlete/Verve - det är föga originellt men bra musik är alltid bra musik. Robyn kan med sin Body talk 2 ha gjort årets bästa platta (jag vet - det är stort att erkänna för en gammal hårdrockare), Håkan Hellström kan fortfarande inte sjunga men musiken är det inget fel på. Ceo släppte en fantastisk debut, Ben Folds samarbete med Nick Hornby är intressant, Bodies of water är fantastiska och Sleigh bells nya är spännande. Manic street preachers släpper sin bästa skiva sen "Gold against the soul (1993) och Ou est le swimming pool återvänder med en kanonsingel efter frontmannen Charles Haddons tragiska självmord så sent som i augusti i år. Måste också nämna Mike Patton (ex Faith no more) nya soloprojekt, där han sjunger gammal pompös italiensk storbandsjazz och man fattar ingenting. Känslan är lite som när Robert Gustavsson startade Rolandz eller Jim Carrey gjorde Truman show. Är det seriöst, eller bara ironiskt? Skämtar han eller är det allvar? Jag vet inte...