torsdag 19 februari 2015

Luften är fri

Debatten kring IS, yttrandefrihet och allt där emellan är komplex. Mest komplex verkar den vara för vänstern som får allt svårare att hitta förklaringsmodeller, alternativt relativisera de hemska dåd som sker mot judar. Inte via den vanliga opponenten: nazisterna, utan via dem som vänstern annars försvarar i många lägen: muslimer som radikaliserats. Muslimerna är ju offer och enligt vänsterteorin finns det en logik att våld underifrån är legitimt. Den förtryckte ägnar sig åt självförsvar och därmed är våldet berättigat. Samma tankar finns inom rasismen. Endast den vite mannen kan vara rasist - alla andra raser är offer och därmed är våld mot den vita rasen ok, som ett sätt att bara ge igen på sin egen förtryckare. Ja, det är visserligen en logik som helt saknar juridisk grund men ändå. Här brukar man även kunna kasta in lite kolonial historia - utan att förstås ta med de delar som förtäljer att även andra än europeiska stater sysslade med detta (arabstater, Japan, Ryssland, för att nämna några). Så när det är två offer som drabbar samman - judar och muslimer så blir det kortslutning. Hur kan offer vara förövare? Självklart måste då judarna vara förtryckare (åtminstone staten Israel) men samtidigt har de genom historien alltid varit offer, alltid jagade och avskydda för sin tro. Judar i Paris eller Köpenhamn är inte synonyma med Israels ockupationspolitik på hemmaplan. Så ett terrordåd mumlas gärna bort. Visst är det väl lite så att judarna ändå får vad de förtjänar.. eller? Man är mot all rasism, så länge rasismen ser ut enligt skolexempel 1A, enligt den snäva åsiktskorridor som skapats kring vad rasism är. Vit hatar svart. Något annat finns det väl inte? När jihadister mördar medlemmar av den fria pressen OCH judar och därmed blir både fascister och rasister på samma gång - då ryker proppskåpet.
 
Höger å sin sida fortsätter sin egen kamp mot rasismen. Genom att knyta näven i fickan och inte göra någonting mer än att eventuellt rasa på Twitter.
 
Samtidigt. Värnandet av det fria ordet gäller också den grava provokationen. Religiös och rasistisk hädelse av islam med konsten som ursäkt och alibi. Där blir det problem. Då är vi inne på skolgårdens "luften är fri, luften är fri"-resonemang. Det är min rättighet att säga att du är ful och dum i huvudet. Och om du som retad blir ledsen och slår tillbaka - då är du antidemokrat. Ett sånt samhälle kan vi ju heller inte ha?